2010. március 17., szerda

Irodalmat és grafikát az utcára ki!

A 16. század első felében Róma legforgalmasabb piaca, a Campo dei Fiori közelében egy kardinális antik szobrokat állíttatott fel, és a mögötte lévő részt, valamint a talapzatot a körmenet idején szőnyegekkel borították be. Ezekre egy Pasquilo nevű, latint oktató tanár dicsőítő verseket kezdett kitűzni, és a későbbiekben többek között Pietro Aretino is írt paszkvilluszokat (amelyek addigra jóval csípősebbé váltak). És hasonlóképpen: a 16-tól egészen a 19. századig népszerű volt az úgynevezett „utca irodalom” is, vagyis az, amikor alig egy oldalas nyomtatványok formájában számoltak be a legkülönbözőbb eseményekről.
Végezetül pedig a 19. század második felében megjelennek a modern poszterek: ezek leginkább a francia Jules Chéret nevéhez fűződnek, és az új, színes litografálási technika által kínált lehetőségeket használták ki.
Ehhez képest a mai utcán a politikai és kereskedelmi meg lakáshirdetések és leveszett kutyákkal kapcsolatos felhívások mellett sem irodalmi, sem pedig képzőművészeti alkotások nem igazán szoktak megjelenni. Pedig közben olyan szinten vált elterjedtté a fénymásolók, illetve a nyomtatók használata, hogy sem az egyiknek, sem a másiknak nem lenne akadálya.
Mégis alig néhány ilyen kezdeményezés van: a broadsidedpress.org például hónapról hónapra szabadon letölthető, kinyomtatható és kiragasztható, irodalmi szöveg (leginkább vers) és grafika kombinációjából álló plakátokat tesz közzé a weben; illetve próbálkozásként én is kiragasztottam néhány rövid irodalmi szöveget.
Elvileg pedig akár ki is terjeszthetnénk ezt. Eső lépésben a képzőművészeti intézmények, bölcsészkarok, könyvtárak stb. tarthatnának fenn olyan "hirdetőtáblát", ahol bárki kiteheti a saját műveit – aztán majd háta eljön az az idő is, amikor az önkormányzatok külön felületet biztosítanak erre a célra, és végül az utcák talán majd nem csak reklámmal meg politikai jelmondatokkal, hanem versekkel, prózával, metszetekkel is tele lesznek. Elvégre az ehhez szükséges technikák a rendelkezésünkre állnak: csak élni kellene velük.

http://www.broadsidedpress.org/