2010. március 9., kedd

A legnagyobb könyv

Jelenleg a legnagyobb nyomtatott könyv a Bhutan: A Visual Odyssey Across the Kingdom címet viseli. Kb. 1,5x2,1 m-es, 122 lapból áll, mintegy 75 kg-ot nyom, és 30 ezer dollárért lehet megvásárolni az Amazon-on, hogy ezzel is támogassuk a címében szereplő országot.
Biztos, hogy ennél jóval nagyobb nyomtatott könyveket is lehetne csinálni – elvégre jóval nagyobb óriásplakátok is vannak (bár ezeket már részekből állítják össze); és az is biztos, hogy a papír mint alapanyag korlátozza a lehetséges felső mérethatárt. Tehát első lépésben dolgozhatunk másból (miként a választások óriási, egész épületeket elborító plakátjai sem papírból vannak); és ekkor egyfelől a tartószerkezet, másfelől a lapozást lehetővé tevő mechanizmus fog minket korlátozni. Ez utóbbit azonban nyugodtan el is hagyhatjuk: Burmában például másfél m magas kőlapokra véstek fel 38 nyolc kötetnyi szent szöveget, mi dolgozhatnánk nagy méretű fémlapokkal. Majd pedig amikor ezzel a módszerrel (és eközben mindenféle más anyagot használva) is eljutunk a méretbeli lehetőségek határáig, két dolgot tehetünk.
Az egyik, hogy elhagyjuk a lapozhatóságot – miként egyébként ezt a burmai kőkönyv megalkotói is tették (itt a 730 kőből készült, két oldalas „könyvlap” mindegyike saját, külön épületben áll). Ezen a ponton feltehetjük például azt a kérdést, hogy mennyi szöveg férne el – elvileg - a Föld teljes felszínén, és a válasz valami olyasmi lenne, hogy amennyiben a szárazföldeket akarnánk egyenletes szöveggel borítva egyetlen óriási könyvvé alakítani, úgy ez – feltéve, hogy A/4es papírlapokkal dolgozunk – durva közelítéssel 25-ször 10 a 21-en könyvnyi szöveget jelent, ha jól számolom (lehet, hogy rosszul, és tévedtem egy nagyságrendet ide vagy oda, de ez akkor is elképzelhetetlenül sok).
Akinek még ez sem elég, az nyugodtan választhatja a másik megoldást: a világűrt. És itt – kihasználva a rendelkezésére álló tér és a súlytalanság kínálta lehetőségeket -  már valóságos megastruktúrának számító könyveket is létrehozhat. Közben pedig ha van türelme, azt is kiszámolhatja (mint ahogyan nekem nincs), hogy mekkora lenne a végső könyv, és hány oldalnyi szöveg férne rá, amennyiben az egész Univerzum összes anyagát könyvlapokká alakítanánk.

http://www.neatorama.com/2009/07/16/the-largest-book-in-the-world/