2010. február 18., csütörtök

A mű anyaga

gy amerikai könyvkiadó (egészen pontosan a The Fine Books Company) Bradburytől a Fahrenheit 451-et és Stephen Kingtől a Tűzhozót tűzálló azbesztkiadásban jelenettette meg. Amiben nem is annyira az az érdekes, hogy az irodalmi megítélést tekintve a két mű között elég nagy különbség van még akkor is, ha rájuk lehet fogni, hogy sci-fik. És még csak nem is az, hogy az ötletet tovább víve biztosan lenne még néhány könyve, amelyet hasonlóképpen „hozzá illő” anyagra lehetne kinyomtatni.
Hanem az, hogy ezt az ötletet szokatlannak találjuk, ugyanis ki nem mondva bár, de azzal a feltételezéssel szokás élni, hogy a szöveg csupán szöveg, és semmi köze sincs ahhoz, hogy papírra írják-e vagy kőlapokra. Ehhez képest persze eléggé nagy különbség van aközött, hogy a gutenberg.org-ról töltünk le egy szöveget, vagy könyv formájában olvassuk. Ez utóbbi esetben ugyanis komoly szerepet játszik a tipográfia mellett az is, hogy mekkora egy oldal; hogy milyen papírra nyomták; és hogy milyen illusztrációk vannak hozzá. Illetve manapság már a gyerek- és a tudományos ismeretterjesztő könyveket kivéve leginkább már nincsenek, noha Dickens műveihez a 19. században például még hozzátartoztak John Leech, H. K. Browne és George Cruikshank metszetei (hogy a Verne-könyvek illusztrációit már ne is említsük, és érdekes kérdés, hogy ez a műfaj miért szorul ennyire háttérbe mostanában). De kitérhetnénk arra is, hogy egy középkori kódex esetében mennyire nem csak maga a szöveg volt fontos. És végül elképzelhető egy olyan felfogás is, amely a „hordozó közeg” anyagának ugyanolyan jelentőséget tulajdonítana, mint mondjuk az alkalmazott betűtípusnak.
Ami persze nem valószínű, hogy a közeljövőben így lesz. De ez a felvetés azt talán érzékelteti, hogy az írott műnek a gyakorlatilag a szöveggel való azonosítása egy adott korhoz és gondolkodásmódhoz kötődik, és nem valamiféle szükségszerűség vagy igazság fejeződik ki benne.
http://www.abebooks.com/books/bradbury-fahrenheit-451-king-firestarter/asbestos-science-fiction.shtml